Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A8 / S8 > A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Notices

A8 / S8 (D2 Platform) Discussion Discussion forum for the D2 Audi A8 and S8 produced from 1994-2002

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-19-2014, 12:39 PM   #1
humdigadi
AudiWorld Newcomer
Account #: 275325
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default Main Beam Flash

Hi all,

I'm kinda guessing that cars from other countries have this same feature so apologies up front if this isn't an issue for anyone else.

Basically, my main beam work when on permanent (stalk pushed back) but not on flash (stalk pulled forward).

I've put a request in a British forum but haven't had any luck - http://forum.a8parts.co.uk/showthread.php?t=7464

I think this it is probably a relay but that means there must be two and I don't know where either are. Can anyone help me locate the main beam relays?

Thanks in advance, Matt.
humdigadi is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2014, 06:35 AM   #2
silverd2
AudiWorld Super User
Account #: 184138
 
silverd2's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: East TN
Posts: 2,062
Default

Quote:
Originally Posted by humdigadi View Post
Hi all,

I'm kinda guessing that cars from other countries have this same feature so apologies up front if this isn't an issue for anyone else.

Basically, my main beam work when on permanent (stalk pushed back) but not on flash (stalk pulled forward).

I've put a request in a British forum but haven't had any luck - http://forum.a8parts.co.uk/showthread.php?t=7464

I think this it is probably a relay but that means there must be two and I don't know where either are. Can anyone help me locate the main beam relays?

Thanks in advance, Matt.
1st, when asking for specific help, include the year and country of the car...many things change from pre-facelift to facelift models and drive sides.

Because I'm a smart guy , I'm assuming you have a RHD PFL ('98 or before?) model.

The car only has one lamp control module (large relay)...see drawing below. which shows 2 locations in the relay panel, but is actually one large relay covering the 2 spots. In LHD models, it is in the large central electrics panel under the passengers footrest panel.

There is only one pathway (wiring) from the bright/flasher switch to the lamp control module. The only separation is 2 sets of contacts in the switch itself.

I'd put my money on the switch...not the module (relay).

Click the image to open in full size.
__________________
Sam
- Post-apocalyptic stunt mechanic....do NOT try this at home, unless you're not a wussy

Mine: '01 A8 SWB
Hers: '03 Allroad 2.7T
Dog's: '90 Passat wagon
silverd2 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2014, 08:46 AM   #3
humdigadi
AudiWorld Newcomer
Account #: 275325
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default

Thank you for the reply and I apologise for not adding that. It is indeed a 1997 PFL car. It is a RHD 4.2 Quattro Sport.

Sorry to sound stupid (I'm not a smart guy when it comes to cars!), when you say you think it's the switch, do you mean the switch in the stalk?

The reason I didn't think it was that was because of the change in voltage at the bulb plug when I pull the lever (videos in the UK forum post).

Thanks,

Matt
humdigadi is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2014, 06:27 AM   #4
icrashcars
AudiWorld Newcomer
Account #: 235574
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
Default His suggestion of the switch (stalk) is probably correct.

the switch inside the stalk is a common failure point amongst various models in the late 90s-early 2000s. I recently experienced a failed switch, its a 30 minute fix.

In this video you can see the two switches (white). what happens is the white plastic melts slightly, preventing the contact point from conducting the current properly.

Inspect both pieces of plastic for melted areas. If you find melted plastic, trim it away so the contacts can engage properly.

icrashcars is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2014, 07:03 AM   #5
silverd2
AudiWorld Super User
Account #: 184138
 
silverd2's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: East TN
Posts: 2,062
Default

Quote:
Originally Posted by humdigadi View Post
Thank you for the reply and I apologise for not adding that. It is indeed a 1997 PFL car. It is a RHD 4.2 Quattro Sport.

Sorry to sound stupid (I'm not a smart guy when it comes to cars!), when you say you think it's the switch, do you mean the switch in the stalk?

The reason I didn't think it was that was because of the change in voltage at the bulb plug when I pull the lever (videos in the UK forum post).

Thanks,

Matt
Sorry, I only looked at the first video which seemed to show no response from the pulled back (flash) position.

1st, as I understand (from videos), you have the meter connected at the headlight connection (behind the bulbs)?

If so, it looks as though the problem could be with a connection there...maybe passengers side only(?). I'd look closely at the contacts in the connector and on the bulbs themselves...maybe even try a new set of bulbs.

I may have read this wrong, but wiring diagrams show that the high beam circuit doesn't even pass through the lighting module or any relay, just a simple on/off circuit at the switch and separate dedicated fuses for left or right high beams.

Again, judging from your tests, a problem at the headlights (connections/grounds) themselves...not the switch or light relay.

Just a long distance guess from the info available.
__________________
Sam
- Post-apocalyptic stunt mechanic....do NOT try this at home, unless you're not a wussy

Mine: '01 A8 SWB
Hers: '03 Allroad 2.7T
Dog's: '90 Passat wagon
silverd2 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2014, 09:36 AM   #6
humdigadi
AudiWorld Newcomer
Account #: 275325
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default

Thank you both for your help, it really gives me something to go on. I'll have another look this weekend and let you know.

Matt
humdigadi is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2014, 10:12 AM   #7
humdigadi
AudiWorld Newcomer
Account #: 275325
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default

Sorry I should have also answered your question too.

I have the meter connected at the main beam connection behind the bulbs. In each of the videos I tried all variables, one with the left bulb out, one with the right while the other two have both bulbs out but the meter in either side. I'm not sure if you can see the spreadsheet attached to the same post but the readings were pretty consistent. I therefore thought it must be the bulbs but I asked at a local motor factors and they said because they work in permanent (stalk pushed back) then it won't be. I think they are upgraded bulbs so I may well try some normal halogen OEM type too.
humdigadi is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2014, 07:02 AM   #8
Kneale Brownson
AudiWorld Super User
Account #: 54409
 
Join Date: Apr 2003
Location: Full-time Coloradoan now
Posts: 3,502
Default

The melted plastic contamination of headlight switches was a common issue in the original Audi V8s (1990-1993 because Audi wired directly from the switch to the lights. Those of us with those cars resolved the issue by installing relays between a power source and the lights that were triggered by the wiring from the switch. That, of course, was after either cleaning or replacing the switch.
Kneale Brownson is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 05:48 AM   #9
twentysevenlitres
AudiWorld Member
Account #: 112888
 
twentysevenlitres's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Melbourne, Victoria, Australia
Posts: 414
Default

Quote:
Originally Posted by silverd2 View Post
I'm assuming you have a RHD PFL ('98 or before?) model.

The car only has one lamp control module (large relay)...see drawing below. which shows 2 locations in the relay panel, but is actually one large relay covering the 2 spots. In LHD models, it is in the large central electrics panel under the passengers footrest panel.
On RHD models it is also under the passenger footrest panel (ie. left hand side).
Ironically the fuse panel is still on the right hand side, restricting footwell leg room and causing Audi to never offer a manual gearbox in RHD models... pity.
__________________
Cheers,

Marty

Current:
2001 Audi S8
- Solar Sunroof, heated front and rear seats (just what you need in Australia!) Tinted side and rear glass, RNS-D, XCarLink, Bose, clunky old phone in arm rest!
1997 Audi A4Q - Hamilton's Club Sport, 5sp Manual, full leather, Sunroof, ASA AR1 17's (set of BBS RX201 17's spare), Clarion CD/MP3 red display with custom mounted 12 stacker in boot.
1986 Holden Calais - Velour (very 80's), 5.0 V8 (Holden 304), Trimatic, Simmons F90 16's, project car (at least it was 6 years ago...)


twentysevenlitres is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 05:48 AM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 12:02 AM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community

Personal Contacts