Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi Q3 /Q5 / Q7 > Q7 Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Notices

Q7 Discussion Discussion forum for the Audi Q7 SUV
Sponsored by: Audi

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-09-2011, 09:50 AM   #1
9.27
AudiWorld Newcomer
Account #: 209506
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1
Default 2011 Q7 TDI - Engine Light

Hey everyone,

Here is the problem I am experiencing.

The engine light has been coming on in the car since October. Since I live in cold climate, my heater is always on. I have noticed whenever the car is idle for over 5 minutes with the heater on full, the engine light comes on.

I took it to the dealership 3 times already. The first time, they reset the light. The second time they did a thorough diagnostic and found nothing wrong. The third time, they diagnosed it and found the knock (or NOX or NOK) sensor to be the cause, they replaced the sensor did a 300km road test and found nothing wrong. A few days later after I drove it around...the engine light came on AGAIN.

What do you guys think? Any suggestions?
9.27 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 09:57 AM   #2
Pikachu K S
AudiWorld Newcomer
Account #: 209508
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Default

I think its the problem with the sensor wiring. The dealers would not have checked the wiring did they.
__________________
Latest Audi TTS pics | Audi TTS updates
Pikachu K S is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 02:29 PM   #3
Jusforfun
AudiWorld Super User
Account #: 109306
 
Join Date: May 2006
Location: Ireland, Dublin
Posts: 7,321
Default

Is there a leak or damage on the exhaust pipe of the Aux heater?
Is there a fail on the sensor programme of the Aux heater?
Does the Aux heater shut off after 5 to 10 mins after startup.

I just wonder if the engine is picking up fumes from shut down of the Aux heater. Mine shuts down with a black puff of exhaust if it purges when shut down occurs during a flame cycle. It is much more obvious if it occurs when the car is stationary. I do not usually leave my car idle that long unless it is frozen... Ireland.
Jusforfun is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:10 PM   #4
Edge
Audiworld Senior Member
Account #: 20722
 
Edge's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 218
Default

This *seems* to be a common issue, several of us have been hit with this intermittantly. I have had it happen three times. Check out this thread: http://forums.audiworld.com/showthre...&highlight=NOX

No answers, but yes, it's a known issue.
__________________
[Current] 2014 Q7 TDI Prestige, S-Line, S-Line Plus, Night Black, Adaptive Air, Technology Package, 21" Titanium Wheels
---------------------------------------------------------------------
[Previous] 2010 Q7 TDI Prestige, S-Line, Adaptive Air, Lava Gray
[Previous] 2001 TT Roadster, B. Black with Baseball Optic Leather

***I have VAG-COM (HEX-USB+CAN) in Winston-Salem, NC.
Edge is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:10 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
2006, 2007, 2011, audi, check, cuts, engine, enigine, issues, light, lights, problems, q5, q7, tdi


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 02:49 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community

Personal Contacts