Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi S4 / RS4 > S4 / RS4 (B5 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Notices

S4 / RS4 (B5 Platform) Discussion Discussion forum for the B5 Audi S4 & RS4 produced from 1998-2002

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-21-2005, 06:34 PM   #1
pattersom
Junior Member
Account #: 18887
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 1,503
Default Could bad O2 sensors cause a car to act wierd and stall???

After a few days without problems, I started today after work and it was possessed. The car idled between 200-800 - up and down as if someone were playing with the throttle (DBW always make me worry). When the car was in gear and moved it was fine. FInally after a few miles of stop and go - I finally came to a full stop and it died.

I quicky tried to restart - it started and the idle was steady - no problems. Ok - so I continue how and it starts again about 1/2 hour later. Finally, a few miles before home - the CEL comes and stays.

Hook up the VAG and - Fault codes shown are:

17521 - Oxygen (Lambda) Sensor: B1 S1: Internal Resistance too High
P1113 - 35-10 - - - Intermittent
17535 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Rich
P1127 - 35-00 - -
17537 - Fuel Trim: Bank 2 (Mult): System too Rich
P1129 - 35-00 - -
17547 - Fuel Trim: Bank 2 (Add): System too Lean
P1139 - 35-10 - - - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 35-10 - - - Intermittent
16686 - Cylinder 2 Misfire Detected
P0302 - 35-10 - - - Intermittent
17539 - Oxygen (Lambda) Sensor: B2 S1: Internal Resistance too High
P1131 - 35-10 - - - Intermittent

Is this simply the O2 sensors? Seems pretty spooky for just an O2 sensor - but i guess you never know.

Thanks all.
__________________
2005 Tacoma Crew Cab TRD OR
1992 MR2 Turbo
Eibach Springs/Tokico shocks/MBC/CT27/Greddy IC
Dark Green

pattersom is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2005, 06:49 PM   #2
Chuck-S4
AudiWorld Senior Member
Account #: 43715
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 1,695
Default Totally... It's pointing towards this.

__________________
Chuck-S4 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2005, 07:44 PM   #3
RKA
AudiWorld Uber User
Account #: 2062
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 66,998
Default What was the last thing you did to the car, and when?

Very odd that you're getting those codes on BOTH banks at the SAME time. Have you checked the wiring harnesses on the firewall?
__________________
2005.5 A4 Avant 2.0T Quattro 6MT
APR 91/93/100 | APR Exhaust | 19" BBS RS-GT's | Carbonio | Hotchkis | Partridge-in-a-pear-tree
Others:
2006 TL on the block
2001 S4 sold
2000 A4 sold

*** September 11th, 2001 - Never Forget ***
RKA is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2005, 08:44 PM   #4
PSmalls::DoggieStyle
Elder Member
Account #: 69223
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 30,254
Default Try unplugging your MAF sensor and see if it improves. Just my 2 cents...

PSmalls::DoggieStyle is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2005, 11:16 PM   #5
rojodosformula::red
Senior Member
Account #: 71729
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 5,878
Default I just replaced my maf plug. Looks like a dead maf to vag-com and....

responds well to being unplugged. It was definatly a dirty german trick.
__________________
-----------------------------------------
Formula red NSX-T
Tein Mono flex coilovers
NSX-R chassis bars
Dali SS exhaust
Dali ram air/ Uni filter/ SS shifter/ Leather Sparco Milanos
Volk GT-P wheels
CF NSX-R spoiler
Viva la please use the classifieds!






Riebes Auto Parts in Loomis, CA can suck it. Thanks for the help bitches.
rojodosformula::red is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2005, 05:38 AM   #6
quickaudi:STFA
AudiWorld Super User
Account #: 85312
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 10,005
Default Dirty German trick from...

a dirty German ****.
Sounds like it's time for a new one.
__________________


2001.5 Audi S4 6spd, Eibach Pro Street S coilovers, AWE DTS, 710N's, VAST SS, Zoldman O2's, ECS afterrun thermoswitch, Darintake, Vast snub mount, RS4 tranny/motor mounts, Phatbox, ECS magnetic drain plug, VAGCOM mods, foglight mod, GIAC X & Flashloader, Avus wheels painted "Silver Arrow", Neuspeed catback exhaust, Neuspeed 19mm rear swaybar, 35% tint, RS4 grille, Euro headlights, ASP 3" dps w/ test pipes, A-pillar Prosport Performance boost gauge, AWE ICs, DDM 55W HID kit

quickaudi:STFA is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2005, 10:25 AM   #7
pattersom
Junior Member
Account #: 18887
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 1,503
Default Haven't touch the car in ages - except the periodic oil/filter chages -

I have had bad MAFS before and it never acted this wierd. Obviously the MAF is the second part of the O2 sensor equation for engining mapping.

The computer uses a stored map when the MAF is unplugged (i.e. the car runs fine without the MAF plugged in) - does it do the same for unplugging O2 sensors?
__________________
2005 Tacoma Crew Cab TRD OR
1992 MR2 Turbo
Eibach Springs/Tokico shocks/MBC/CT27/Greddy IC
Dark Green

pattersom is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2005, 02:18 PM   #8
quickaudi:STFA
AudiWorld Super User
Account #: 85312
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 10,005
Default IIRC, unplugging the O2 sensors would cause it to run in open loop, so it wouldn't

necessarily be better, but it would actually run. If the ECU got weird signals from the O2 sensors, I would think it'd just go nuts itself.
How many miles on the car? Might be time for new O2's.
Oh, clear the DTCs and run them again.
__________________


2001.5 Audi S4 6spd, Eibach Pro Street S coilovers, AWE DTS, 710N's, VAST SS, Zoldman O2's, ECS afterrun thermoswitch, Darintake, Vast snub mount, RS4 tranny/motor mounts, Phatbox, ECS magnetic drain plug, VAGCOM mods, foglight mod, GIAC X & Flashloader, Avus wheels painted "Silver Arrow", Neuspeed catback exhaust, Neuspeed 19mm rear swaybar, 35% tint, RS4 grille, Euro headlights, ASP 3" dps w/ test pipes, A-pillar Prosport Performance boost gauge, AWE ICs, DDM 55W HID kit

quickaudi:STFA is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2005, 02:18 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
02, 2ot, bad, car, die, fsi, motor, mount, o2, oxygen, sensor, stall, stalling, stop, unplugged


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 04:42 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community

Personal Contacts