Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A4 > A4 (B6 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Notices

A4 (B6 Platform) Discussion Discussion forum for the B6 Audi A4 produced from 2002-2005

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-30-2012, 08:29 AM   #1
LoPoVe
Audiworld Junior Member
Account #: 207990
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 91
Default Car Shaking/Check Engine Light/High RPM on idle

So this happened in a short time period. Over this past weekend I was driving my car and at stop lights I noticed the car was shaking, it went away when I accelerated. Then when I woke up this morning my check engine light came on and the shaking of the engine was worse. The engine seems to be louder than usual. I drove immediately to auto zone and got the following codes:

P0300 - random misfire
P0301 - Cylinder 1 misfire
P0302 - Cylinder 2 misfire
P0303 - Cylinder 3 misfire
P0304 - Cylinder 4 misfire
P0507 - Idle Air Control System RPM higher than expected
P0171 - System too lean (Bank 1)

When the car is in motion everything seems fine except for the check engine light being on.

Any ideas?
LoPoVe is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 08:31 AM   #2
LoPoVe
Audiworld Junior Member
Account #: 207990
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 91
Default

I changed the ignition coils and spark plugs when the recall happened about 2 or 3 years ago. I also need an oil change and I will be doing that any day now.
LoPoVe is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 08:32 AM   #3
LoPoVe
Audiworld Junior Member
Account #: 207990
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 91
Default

Also I changed the timing belt when I had 90,000 miles, I now have 156,000 miles.
LoPoVe is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 09:35 AM   #4
lyleswk
AudiWorld Senior Member
Account #: 178332
 
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth, Tx
Posts: 1,934
Default

That sounds more like a vaccuum or intake leak.
lyleswk is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 03:46 PM   #5
joelj
AudiWorld Newcomer
Account #: 218891
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 9
Default Hmm

Sounds like a PCV issue. I had the exact same problems, misfire at idle along with all those misfire codes. Have a reach under and check all the pcv lines and hoses. Turns out the one connecting to the oil filter was disintegrating as when we pulled it off it literally crumbled.
joelj is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 03:57 PM   #6
ggcrash
AudiWorld Member
Account #: 31157
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 172
Default

Sounds like a some sort of VAC leak, I agree with lyleswk.

Check your suction jet pump...(do a search for the item, because I don't have any photos)
ggcrash is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2012, 05:59 PM   #7
LoPoVe
Audiworld Junior Member
Account #: 207990
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 91
Default

Gentlemen,

Thank you for the replies. It was a vacuum leak. I had a mechanic replace the black plastic valve, cost me $180. I think I got off easy. Car runs like brand new. I hope my audi lasts forever.
LoPoVe is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2012, 05:59 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
2002, a4, audi, car, check, engine, high, idle, light, lopove, rpm, rpms, shakes, shaking, stopped


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 09:33 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community

Personal Contacts