Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A6 / S6 / RS 6 > A6 (C7 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A6 (C7 Platform) Discussion Discussion forum for the C7 Audi A6 produced from 2011

Welcome to AudiWorld Forums!
Welcome to AudiWorld.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the AudiWorld Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-29-2014, 12:36 PM   #1
AudiWorld Newcomer
Account #: 264856
 
econline's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: New England -USA
Posts: 8
Default Severe clunk rear suspension (cold weather)

2013. A6 3.0 Prestige 18,000 mi.

When temp is below 30 degrees I get a severe clunking and banging noise over bumps coming from the rear suspension. It feels and sounds like the rear struts are going to come right through the back seat. There is nothing in the trunk and the clunk goes away when temp. Goes above freezing.
Quite embarrassing for a $60,000 car.
Brought to dealer (of course the temp was 48 degrees that day) and they say all is well - bring it back when we can duplicate it (sigh).
Dealer states the TSB for the c-pillar "click/creak" (upper shock mounts) does not fit the description of this issue.
So instead of checking further I just get the car back with the above instructions. Very frustrating.
Just because you can't duplicate it under perfect conditions does not mean there is not a problem.

So - I have a car with a creaking steering column in the summer and a clunking rear end in the winter.

Time to unload this thing I'm afraid.

Any thoughts/similar issues or resolutions ?
__________________
2013 A6 Prestige
econline is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 06:15 AM   #2
AudiWorld Super User
Account #: 18685
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 9,158
Default

Have you checked to ensure the spare tire is snugged down really tight? In the old C5 A6 this was a fairly common issue.
Also, in the C7 the jack/etc are held down by the spare tire, so check to ensure those are in the right place.
Grapeking is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 10:14 AM   #3
AudiWorld Senior Member
Account #: 228095
 
tenspeed's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Honeoye New York USA
Posts: 1,985
Default

Quote:
Originally Posted by econline View Post
2013. A6 3.0 Prestige 18,000 mi.

When temp is below 30 degrees I get a severe clunking and banging noise over bumps coming from the rear suspension. It feels and sounds like the rear struts are going to come right through the back seat. There is nothing in the trunk and the clunk goes away when temp. Goes above freezing.

Any thoughts/similar issues or resolutions ?
I would suspect that there is a little slop in the shock mounting hardware. When the shocks are cold, the oil inside is thicker and it is absorbing changes slower. If it is bad mounts, that others have reported, it will make noise all the time.

Put it on ramps and have some someone bounce the car while you hold onto the shock. If it's loose, you'll feel it.
__________________
As I've grown older, I've learned that pleasing everyone is impossible,
but pissing everyone off is a piece of cake
tenspeed is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 10:33 AM   #4
AudiWorld Newcomer
Account #: 264856
 
econline's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: New England -USA
Posts: 8
Default

Quote:
Originally Posted by Grapeking View Post
Have you checked to ensure the spare tire is snugged down really tight? In the old C5 A6 this was a fairly common issue.
Also, in the C7 the jack/etc are held down by the spare tire, so check to ensure those are in the right place.
Yes -everything is tight in the spare tire well.
__________________
2013 A6 Prestige
econline is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 10:35 AM   #5
AudiWorld Newcomer
Account #: 264856
 
econline's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: New England -USA
Posts: 8
Default

Quote:
Originally Posted by tenspeed View Post
I would suspect that there is a little slop in the shock mounting hardware. When the shocks are cold, the oil inside is thicker and it is absorbing changes slower. If it is bad mounts, that others have reported, it will make noise all the time.

Put it on ramps and have some someone bounce the car while you hold onto the shock. If it's loose, you'll feel it.
I agree with your analysis. Isn't this what professional Audi technicians would do to look for such a thing ? Maybe I just need a new dealer.
__________________
2013 A6 Prestige
econline is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 10:52 AM   #6
AudiWorld Senior Member
Account #: 228095
 
tenspeed's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Honeoye New York USA
Posts: 1,985
Default

Quote:
Originally Posted by econline View Post
I agree with your analysis. Isn't this what professional Audi technicians would do to look for such a thing ? Maybe I just need a new dealer.
Perhaps you should have a independant shop mechanic look at it.

The dealer and his technicians want to sell parts more than perform warranty work. It shouldn't take much shop time for a mechanic to put the car on a lift, wiggle & jiggle all the suspension parts and determine what's loose. Wear some old clothes and get under there to see for yourself (if the shop allows it).
__________________
As I've grown older, I've learned that pleasing everyone is impossible,
but pissing everyone off is a piece of cake
tenspeed is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 01:25 PM   #7
AudiWorld Member
Account #: 269041
 
Join Date: Oct 2013
Location: north nj
Posts: 136
Default

this looks like Mike_L's problem?
__________________
2012 prestige a6, cold weather, full LED, driver assistance.
q5q7 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 03:36 PM   #8
AudiWorld Senior Member
Account #: 267421
 
Mike_L's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: NYC
Posts: 603
Default

Quote:
Originally Posted by q5q7 View Post
this looks like Mike_L's problem?
Not really. Mine wasn't clunking. Its was more like a clicking. Ended up being a shock bushing.
__________________
2011 BMW 750Li Xdrive; My beater project.
No Carbon filters, Burger JB4 N63 Stage 2 Beta, ExhaustMeister.

Big power for a fraction of the cost of the big names. Its what I do.

Previously:
2013 Audi A6 3.0T Prestige (390hp), 2012 BMW X5M (630hp), 2012 GMC Yukon Denali (430hp), 2011 Cadillac CTS-V (650hp), 2008 Jeep SRT8 (550hp), 2007 Chrysler 300C SRT8 (490hp),
2002 Dinan BMW 540i (330hp), 2000 Pontiac Grand Prix GTP (360hp), 1996 Pontiac Trans Am (440hp), 1993 Chevy Camaro (180hp), 1998 Plymouth Neon (196hp), 1990 Ford Mustang LX (275hp)
Mike_L is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 03:36 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
bumps, gmc, klunking, rear, sierra


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:05 AM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community

Personal Contacts

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.